5 particularități ale creștinismului – 3

o haină nouăCare sunt particularitățile adevăratului creștinism? Iată câteva în lumina Sfintelor Scripturi:

  1. O naștere din nou sau regenerare. („Adevărat, adevărat îți spun, că, dacă un om nu se naște din nou, nu poate vedea împărăția lui Dumnezeu” – Ioan 3:3)
  2. O creștere („ci creşteţi în harul şi în cunoştinţa Domnului şi Mântuitorului nostru Isus Hristos. A Lui să fie slava acum şi în ziua veşniciei. Amin.” – 2 Petru 3:18).
  3. O haină nouă (Isaia 61:10)

Haina cea nouă este haina mântuirii și mantaua dreptății. Profetul Isaia spunea: „Mă bucur în Domnul și sufletul Meu este plin de veselie în Dumnezeul Meu; căci m-am îmbrăcat cu hainele mântuirii, M-a acoperit cu mantaua izbăvirii, ca pe un mire împodobit cu o cunună împărătească și ca o mireasă, împodobită cu sculele ei.” (61:10)

„Mesia se situează în fruntea laudelor înălțate de rămășița sa împărătească. El celebrează hainele glorioase ale mântuirii și neprihănirii cu care Dumnezeu i-a împodobit.”4

Hainele credinciosului înainte de întoarcerea la Dumnezeu erau haine murdare, mânjite. În Apocalipsa citim că în Sardes era „câteva nume, care nu ți-au mânjit hainele” (3:4).

Credinciosul, înainte de întoarcere, avea haine străine. Cuvântul Domnului spune că „în ziua jertfei Domnului voi pedepsi pe voievozii și fiii împăratului și pe toți cei ce poartă haine străine.” (Țefania 1:8).

Aceste haine mai sunt apoi și nepotrivite. În pilda nunții fiului de împărat venise unul care nu avea haină de nuntă. Când a intrat împăratul să-și vadă oaspeții, l-a zărit și l-a întrebat cum a intrat fără să aibă haine de nuntă. Omul acela a amuțit. La ordinul împăratului a fost legat și aruncat afară unde este plânsul și scrâșnirea dinților (Matei 22:11-13).

Biblia ne mai spune că hainele acestea mai sunt și vechi. Iar Domnul Isus făcea o referire în acest sens: „Nimeni nu pune un pietec de postav nou la o haină veche; pentrucă și-ar lua umplutura din haină și ruptura ar fi mai rea (Mat. 9:6).

Apoi Petru vorbește despre „hainele răutății” și-i îndeamnă pe frați să se poarte ca niște oameni slobozi, fără să facă din slobozenia aceasta o haină a răutății (1 Petru 2:16).

După întoarcerea la Dumnezeu, credinciosul este îmbrăcat cu o haină nouă. Spuneam că Isaia o numește haina mântuirii. Alți autori biblici folosesc și alte denumiri pentru haina cea nouă. Astfel evanghelistul Luca, în pilda cu întoarcerea fiului risipitor, folosește denumirea de „hainele cele bune” (Luca 15:22).

În Apocalipsa citim despre „haine albe” cu care va fi îmbrăcat cel ce va birui (3:5). Chiar și Eclesiastul avea idee de astfel de haine și sfătuiește: „Hainele să-ți fie albe în orice vreme” (9:8).

Aceste haine sunt curate pentru că au fost spălate și albite în sângele Mielului (Apoc. 7:14).

Ele sunt de in subțire, strălucitor și curat. Inul subțire reprezintă faptele neprihănite ale sfinților (Apoc. 19:8).

Isaia le mai descrie ca fiind „haine de laudă”. Acestea vor fi date de Mesia în locul unui duh mâhnit pentru ca cei ce le primesc să fie numiți „terebinți ai neprihănirii”, „un sad” al Domnului ca să slujească spre slava Lui (Isa. 61:3). Aceasta se va întâmpla doar la a doua venire a Sa.

Iar psalmistul David, atunci când îi sfătuiește pe credincioși să se închine înaintea Domnului și să dea slava cuvenită Numelui Său, aceștia trebuie să fie îmbrăcați „cu podoabe sfinte” (Ps. 29:2).

4. O viață radiantă („Tot aşa să lumineze şi lumina voastră înaintea oamenilor, ca ei să vadă faptele voastre bune şi să slăvească pe Tatăl vostru, care este în ceruri.” Matei 5:16)

5. Un caracter în construcție („De aceea, pe oricine aude aceste cuvinte ale Mele şi le face, îl voi asemăna cu un om cu judecată, care şi-a zidit casa pe stâncă.” Matei 7:24)

Prof. Tiberiu Lăpădătoni, Biserica Creștină Baptistă „Speranța” din Râmnicu Vâlcea

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s