Ce este creștinismul?

ce este crestinismul?Termenul de creștinism provine din grecesul hristianismos, iar în latină era folosit cuvântul christianismus. Numele de creștin atribuit discipolilor lui Hristos apare imediat după înviere, pentru întâia oară în Antiohia: „Pentru întâia dată, ucenicilor li s-a dat numele de creștini în Antiohia” (Fapte 11:26). Creștin desemnează pe cei ce se convertesc la religia lui Hristos.

Când Pavel se afla înaintea lui Agripa și-i propovăduia pe Hristos, împăratul i-a zis la un moment dat: „Curând mai vrei tu să mă îndupleci să mă fac creștin!” (Fapte 26:28). Creștin desemnează și pe cei ce suferă pentru Hristos. Petru scria în acest sens în prima epistolă a Sa: „…dacă suferă pentru că este creștin, să nu-i fie rușine, ci să proslăvească pe Dumnezeu pentru numele acesta” (4:16)

Ignatie de Antiohia folosește termenul de creștinism (hristianismos) pentru a desemna învățătura lui Hristos în comparație cu iudaismul (Epistolele: Către Magnezieni 10:1,3; Către Romani 3:1; Către Filadelfieni 6:1; cf. Martiriul lui Policarp 1:1,1). În primul rând, creștinismul nu este o speculație filosofică despre ființa și existența lui Dumnezeu, ci credința în Dumnezeu, adică acea viziune și regulă de viață revelată în ceea ce a zis și a făcut Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, pe pământ (1 Ioan 5:5). Creștinismul se bazează pe elemente revelatoare și învățături obiective, universale pe care le-a învățat și le-a trăit Isus Hristos. Cuvântul lui Dumnezeu care s-a întrupat. Apropierea personală a acestor elemente constitutive este condiția esențială de a fi discipol și martor al lui Isus în sânul unei comunități disciplinate.

Prof. Tiberiu Lăpădătoni, Biserica Creștină Baptistă Speranța din Râmnicu Vâlcea

„Permanența Creștinismului”

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s