3 componente ale dedicării lui Dumnezeu în Vechiul Testament

dedicare lui DumnezeuÎn tot timpul nazireatului, să fie închinat Domnului.”(Numeri 6:8)

Dumnezeu îi vorbește lui Moise despre cum să se închine (să se dedice) cineva lui Dumnezeu pentru o anumită perioadă de timp. Astfel, în cartea Numeri, capitolul 6, găsim scris despre Legea Nazireatului (sau Legea dedicării lui Dumnezeu pentru un timp). Cine hotăra să se dedice lui Dumnezeu, trebuia „să împlinească tot ce este poruncit pentru juruința pe care a făcut-o, după legea nazireatului.”(Numeri 6:21)

Cele 3 componente ale dedicării lui Dumnezeu, conform Vechiului Testament, sunt următoarele: 

1. Autocontrol și autodisciplină prin abstinență de la vin și alte băuturi „îmbătătoare” („să se ferească de vin şi de băutură îmbătătoare; să nu bea nici oţet făcut din vin, nici oţet făcut din vreo băutură îmbătătoare; să nu bea nicio băutură stoarsă din struguri şi să nu mănânce struguri proaspeţi, nici uscaţi.” – Numeri 6 : 3)

De ce să nu consumi vin? Pentru a-ți dezvolta voința interioară personală într-un mod natural; pentru a rămâne propriul stăpân;pentru a rezista în fața tentațiilor care pot apărea și ar putea să te abată de la atingerea scopului pe care ți l-ai propus. Apostolul Pavel în Noul Testament menționează „toate lucrurile îmi sunt îngăduite, dar nimic nu trebuie să pună stăpânire pe mine. Toate îmi sunt îngăduite dar nu toate îmi folosesc.”(1 Corinteni 6:12). Cu alte cuvinte, atât în Vechiul,cât și în Noul Testament, se pune accent pe stăpânirea de sine, pe claritatea și luciditatea minții. Dumnezeu dorește să-L slujim și să I ne dedicăm într-un mod conștient, rațional, nu influențați de vreo substanță, fie vin, fie altă băutură alcoolică, fie marijuana (vezi cultul rastafari – construit în jurul consumului de marijuana), sau ciuperci halucinogene (vezi cultul șamanism).

2. Refuz de a fi influențat de moda vremii prin a nu-și tunde părul. („În tot timpul nazireatului, briciul să nu treacă pe capul lui; până la împlinirea zilelor pentru care s-a închinat Domnului, va fi sfânt; să-şi lase părul să crească în voie.”- Numeri 6 : 5)

Înainte de a comenta versetul menționat mai sus, trebuie avut în vedere obiceiul cultural al Vechiului Testament, și anume că majoritatea bărbaților purtau barbă și părul lung, iar unii, fiind influențați de ceea ce vedeau la alte popoare, începuseră să își tundă părul, adică să se lase influențați de moda vremii aceleia. Pentru a nu se înțelege în mod greșit îndemnul acesta, vă redau ceea ce Apostolul Petru scrie în 1 Petru 3 : 3,4 („Podoaba voastră să nu fie podoaba de afară, care stă în împletitura părului, în purtarea de scule de aur sau în îmbrăcarea hainelor, ci să fie omul ascuns al inimii, în curăţia nepieritoare a unui duh blând şi liniştit, care este de mare preţ înaintea lui Dumnezeu.”). Atenția nu trebuie să fie îndreptată spre exteriorul nostru, ci spre a identifica și cultiva calitățile personale (cum ar fi blândețea, curăția minții și a inimii).

De ce să refuzi  a fi influențat de moda vremii? Răspunsul este formulat pe cât de simplu pe atât de clar, de către Apostolul Pavel în Romani 12 : 12 („Să nu vă potriviţi chipului veacului acestuia, ci să vă prefaceţi prin înnoirea minţii voastre, ca să puteţi deosebi bine voia lui Dumnezeu: cea bună, plăcută şi desăvârşită.”).

3. Sfințire personală continuă prin îndepărtarea de lucrurile care ne pot „murdări” și compromite. („În tot timpul cât s-a făgăduit Domnului prin jurământ, să nu se apropie de un mort.” – Numeri 6 : 6) Așa cum în vechime levitul sau preotul, în timpul slujirii la templu, dar și după ce ieșeau din slujbă, se fereau de lucrurile care îi puteau compromite în relația lor cu Dumnezeu, așa și noi trebuie să căutăm sfințirea personală, mai exact să lăsăm pe Dumnezeu să ne sfințească viața.

De ce să ne sfințim continuu? Pentru că avem un Dumnezeu Sfânt și nu putem să stăm în prezența Lui doar dacă acceptăm ca El să continue procesul de sfințire a vieții noastre. De aceea, și Apostolul Pavel ne îndeamnă:  „Urmăriţi pacea cu toţi şi sfinţirea, fără de care nimeni nu va vedea pe Domnul.” – Evrei 12 : 14.

Dumnezeu să ne ajute să ne dedicăm viața personală, în totalitate Lui! Amin!

B. S.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s